Branje ne pozna meja/Čitanje ne poznaje granice

Grigor Vitez: Zrcalce

V šolskem letu 2022/2023 smo se vključili v mednarodni projekt Branje ne pozna meja/Čitanje ne poznaje granice, ki ga organizirao Zveza bibliotekarskih društev Slovenije, Sekcija za šolske knjižnice, Hrvatska udruga šolskih knjižničara in Hrvatsko čitateljsko društvo.

Bistvo projekta je promocija glasnega branja, razvijanje bralnih sposobnosti, razvoj različnih vrst pismenosti, obvladovanje metod raziskovalnega dela, bogatenje besednega zaklada, predvsem pa širjenje tuje literature.

V projektu, v katerem sodelujejo slovenske ter hrvaške osnovne in srednje šole, gre za izmenjavo izkušenj pri branju na glas. Vsaka slovenska šola, ki sodeluje v projektu, dobi partnersko šolo iz hrvaške, s katero sodeluje celo šolsko leto. Slovenski učenci preberejo hrvaško delo, prevedeno v slovenščino, hrvaški otroci pa preberejo slovensko delo, prevedeno v hrvaščino. Nato prebrano analizirajo, dramatizirajo, predstavijo javnosti, spoznavajo avtorja, spoznavajo kraj dogajanja iz zgodbe, med seboj sodelujejo, se slišijo, si dopisujejo, srečavajo na zoom srečanjih in ob koncu leta se en drugega tudi obiščejo, če jim sredstva in situacija to omogoča.

Na naši šoli v projektu sodelujejo učenci 2. a razreda z učiteljico Andrejo Poklukar in knjižničarko Martino Hribernik, ki koordinira projekt z učenci 3. in 4. razreda iz OŠ dr. Branimira Markovića Ravna Gora. Naši učenci prebirajo in analizirajo slikanico Zrcalce od Grigorja Viteza.

 
 

 

(Visited 3 times, 1 visits today)

One thought on “Branje ne pozna meja/Čitanje ne poznaje granice

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja